Katwijk en de schilderkunst
Kunst en Katwijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al in de 17e eeuw schilderden kunstenaars als Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael en Dirk Stoop schitterende impressies op het witte linnen. Het hoogtepunt van het artistieke leven viel eind 19e eeuw en begin 20ste eeuw. Tal van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars woonden en werkten toen voor langere tijd in Katwijk. Lichtwerking, sfeer en snelle impressies speelden een belangrijke rol in hun schilderijen.
1905
Vooral door de komst van de stoomtram in 1881 ontstond een toestroom van kunstenaars naar Katwijk. Voorheen schilderde men vooral het vissersleven in Scheveningen. Een zware storm verwoestte echter een groot deel van de Scheveningse visservloot, waardoor de kunstenaars uitweken naar het mondaine Katwijk aan Zee. De kunstenaars logeerden bij voorkeur bij de Katwijkers thuis. Dat was voordeliger en ze voelden zich meer bij het echte dorpsleven betrokken. Uit registraties vanaf 1883 blijkt dat een lange reeks kunstenaars uit vele landen het pittoreske Katwijk hebben bezocht. Topjaar was 1898, toen van de 878 geregistreerde gasten er 61 ‘kunstenaar’ als beroep opgaven.
Dieptepunt in het bestaan van de Katwijkse kunstenaarskolonie was afbraak van de Boulevard in de Tweede Wereldoorlog. Om een invasie vanuit zee tegen te gaan, gingen in het kader van de Atlantikwall veel historisch belangrijke panden verloren, met uitzondering Vuurbaak, de Oude Kerk en Villa Allegonda. Tot vijfhonderd meter vanuit de kust moesten alle huizen gesloopt worden. Hoewel men bij de wederopbouw rekening hield met de bestendige aard van Katwijk als familiebadplaats, was het karakteristieke weg. Het kunstklimaat is nadien ook langzaamaan verdwenen.
Het duurde tot 1995 voordat er een kennismaking met een nieuwe generatie schilders plaatsvond. Dat gebeurde tijdens het, door het Katwijks Museum georganiseerde, “Katwijk Zomer Schilder Festival” en de daaraan gekoppelde tentoonstelling “Terug naar Katwijk”. Dit initiatief vond later ook navolging in Noordwijk, Domburg, Volendam en Zundert. Ook in 2005 en daarna vonden er in Katwijk weer ‘en plein air’schilderfestivals plaats, waarbij professionele kunstenaars, op uitnodiging, gedurende een periode werkzaam zijn om hier Katwijkse taferelen op het doek vast te leggen. Deze kunstenaars laten zich, net als hun voorgangers, inspireren door de karakteristieken van Katwijk, zij het in zijn hedendaagse vorm, en keren regelmatig terug om hier in de open lucht te komen schilderen.
2005
 
 
 Copyright 2006 Galerie Katwijk. Ontwikkeld door LFBR Interaction Design